Nu öppnar vi mot Norge!

Efter väldigt många års snackande och funderande så tar vi nu ett första steg i vår internationella expansion. Det gör vi genom att öppna vår e-handel även i Norge.

Vi gör en rejäl satsning där alla paket skickas som bulksplit via Bring (Så våra norska kunder slipper betala tull/moms) vi har anställd Norsktalande kundtjänstpersonal och vi har dessutom översatt hela sajten och satt vår Norska sida på en egen domän på www.bgafotobutikk.no. Vår officiella premiär är idag 1 november men vi har haft butiken uppe i 10 dagar (Medan vi har gjort de sista finjusteringarna)

Hur det har gått? / Hur gjorde vi
Jag underskattade verkligen mängden arbete och hinder som har uppstått på vägen. I efterhand har jag också insett att det nog kommer behövas någon som får ta ett helhetsansvar för vår Norska satsning för det kommer ta mycket tid och mycket saker som ska fixas hela tiden som annars lätt blir bortglömt. Bara att sätta upp en grund med mail/chatt/facebook/googletjänster tar mycket tid. Om vi går in i ett nytt land kommer vi avsätta mycket mer tid och personalresurser.

Hur vi skickar paket:
Som fraktpartner valde vi Bring genom att dom kunde erbjuda en helhetslösning, informationen från Bring har dock varit väldigt bristfällig många gånger. Vilket har gjort att projektet har försenats och onödiga moment har uppstått. Dessutom en otydlighet gällande prissättningen. Men allting verkar tillslut vara löst. Så blir spännande att se hur det verkligen fungerar i praktiken…

Översättning:
För översättningen anlitade vi Sidekick Content som vi har anlitade tidigare i flera mindre projekt, det fungerade väldigt bra och kommer garanterat fortsätta jobba med dom även i framtiden.

Ehandelsplattform:
Eftersom vi redan kör Shop4sale från Kodmyran med inbyggt stöd för flera butiker så blev det naturligt att vi fortsätter på den vägen. Väldigt mycket saker har krånglat och både jag och Kodmyran missbedömde nog hur mycket saker som faktiskt kan strula. Men jag har fått riktigt bra hjälp med alla hinder och nu när butiken öppnar är nästan allt på plats. I efterhand inser jag att vi skulle ha haft mer tid, men nu är vi så nära julhandeln så vi måste bara vara igång..

Kundtjänst / Kundhantering
Vi har anställd en norsktalande person som kommer vara huvudansvarig får våran kundtjänst mot Norge och som dessutom kan hjälpa till med korta översättningar. Genom att Norska är så snarlika så kan vår Svenska personal hantera dessa ärenden vid sjukdomar och ledigheter.

Vad är målet?
Målet är att omsätta 2 miljoner under 2016 och minst 4 miljoner 2017 i vår Norska e-handel. Att öppna en fysisk butik i Oslo är givetvis fortfarande intressant men vi vill först se hur vår e-handel tas emot. Fler marknader kan absolut vara intressant i framtiden och då framförallt Finland.

Leave a Reply