Archive for oktober, 2010

Min vision

lördag, oktober 23rd, 2010

Jag har ett tag försökt staka ut den väg som jag tror mitt företag kommer jobba mot i framtiden.

Idag är vi helt specialiserade på att konvertera alla typer av gamla filmer och bilder till ett modernt media. Vi har idag 6 st butiker runtom i landet. Min tanke är att försöka öppna ett par nya butiker per år. Dock är vår nisch ganska smal vilket gör det svårt att få lönsamhet i mindre städer.

Därför började vi vid årsskiftet 2009/2010 titta på att bredda vår verksamhet till att även innefatta digital framkallning och att hjälpa våra kunder att göra personliga fotoprodukter med sina bilder. Det är idag en miljardmarknad där den största tillväxten sker på internet. Vi har under året börjat nosa på dessa nya nya idéer.

I somras såg jag en annons om en fotobutik som var till salu. Det var ett väldigt intressant affärsförslag för oss då vi med en egen fotobutik kan göra alla produkter inom företaget. Dessutom kan vi då överta ett färdigt koncept där vi kan plocka intressant komponenter till våra övriga butiker. Jag har nu spenderat ett antal dagar i min nya butik (min butik från årsskiftet) och har blivit än mer fast i min övertygelse över hur vårt framtida koncept kommer se ut.

Nämligen en kombination av vårt gamla koncepter (överföring av filmer/bilder) + kombinerat med personliga bildtjänster där vi på plats i butiker kan ge kunder personlig service. Och på så sätt kunna hjälpa kunder utan stor internetvana att kunna göra personliga fotoprodukter såsom almanackor, tackkort, förstoring eller canvastavlor.

Vi ska även kombinera detta med tillbehör som en reguljär fotobutik säljer såsom ID-kort, ramar, album & övriga fototillbehör. Dock ska vi inte sälja kameror i någon större omfattning utan ev. ha ett utbud av två-tre modeller där vi kan ge en personlig service för de kunder som önskar en enkel kamera.

I Sverige har under de senaste tio åren nästan hälften av alla fotobutiker lagts ner. Men jag tror det finns en lucka på marknaden som vi kan fylla. Med ett nytt tankesätt där vi kommer ifrån konkurrensen på kameror och istället riktar in oss på något nytt…

Tips för bokföring

lördag, oktober 16th, 2010

Såg för ett tag sedan på Tores sagor från verklighetens blogg om hans nya projekt som är en bokföringsbyrå som jobbar på ett modernare och enklare sätt.

För mindre företag borde det vara perfekt i mina ögon. Jag kan inte förstå alla nyföretagare som själv lägger tid på att lära sig bokföring när det finns så många andra saker att fokusera på. Läs mer om löpande bokföring på nätet hos Tores företag.