Archive for december, 2010

Mål & Planer 2011

fredag, december 31st, 2010

2010 har varit ett fantastiskt år för oss och jag räknar med att 2011 kommer bli ännu bättre!

Fler butiker:
Vi ska fortsätta och etablera oss i fler städer. 2 nya butiker är redan spikade. Den första är en gammal fotobutik i Jönköping som från 1 januari blir vår.

Nästa projekt är en butik i Gävle. I Gävle har vi redan idag stora delar av vår produktion och administration och en liten kundmottagning. 1 mars kommer vi öppna en riktig fotobutik i centrala Gävle där planen är att etablera en riktig fotobutik.

Utöver det så är målet att öppna minst 2 nya butiker under sommaren. Det största problemet är att hitta bra butikslägen. Letar konstant och hoppas att det löser sig under våren

Öka vår omsättning
Målet för 2011 är att få upp omsättningen till över 20 miljoner. Under 2010 omsatte vi totalt 13,5 miljoner (Med mina företag + fotobutiken vi köper i Jönköping)

Om våra satsningar på nya fotobutiker lyckas + att vi håller uppe samma omsättningsökning på befintliga butiker så tror jag detta kommer lyckas. Det viktigaste är dock att vi fortsätter hålla en hög vinstmarginal. Om vi inte kan växa med bra lönsamhet så är inte ökad omsättning värd ett dugg.

E-handel
Har länge varit intresserad av E-handel men har aldrig blivit av att starta något projekt. Det ska det bli ändring på under 2011 då vi ska dra igång ett projekt med canvastryck på internet. Hade igår ett möte med Tore som ska hjälpa mig att bygga sidan exakt som vi vill ha det.

Hoppas på att vara igång någon gång i sommar om allt går som planerat.
*Uppdaterat 4 januari* Domänen är nu iallafall införskaffad. Nu börjar SEO arbetet 🙂 Canvas tavlor & Framkallning

Bygga egen lokal
Är en dröm som jag har haft ett par år. Nämligen att köpa mark och bygga en lokal som är anpassad för vår verksamhet och där vi också har rejält med plats för att fortsätta växa. Detta är ingenting som kommer förverkligas under 2011 men tanken är att iallafall börja planera och kanske eventuellt köpa mark.

Jobba lite mindre
Detta är det mål som jag tror kommer bli svårast att klara. Jag älskar mitt jobb för mycket helt enkelt. Men tror jag skulle tjäna mycket i effektivitet och jobba smartare om jag jobbade färre timmar. Justnu så snittar jag runt 90 timmar i veckan och knappt någon semester

Det var allt! Gott nytt år!

2010 – Vad som egentligen hände

torsdag, december 23rd, 2010

Här kommer en kort sammanfattning vad som hände oss under 2009.

Byte av bank
Har haft Nordea ända sedan jag starta min enskilda firma 2005. Tröttnade dock på opersonligt bemötande och att varje gång jag behövde hjälp med något bli tvungen att träffa en ny handläggare och dra min historia varje gång. Så under våren 2010 bytte jag till Handelsbanken vilket jag ser som en av årets största händelser.

Bytet av bank har inte haft särskilt stor praktisk inverkan hittills. Vi har haft en stabil ekonomi och kunnat klara vår expansion utan lån. Men det känns ändå som en otrolig förändring i hur Handelsbankens attityd är. Här får jag känslan av att ingenting är omöjligt och att allt går att lösa.

Renovering av butiker och utökad verksamhet
Från att under tidigare år ha haft väldigt enkelt inredda butiker/kontor runtom i landet insåg vi under slutet av 2009 att något måste göras.

Gammal butik
Typisk butik sommaren 2009

Ny butik
Typisk BGA butik idag

Dessutom har vår verksamhet i samband med detta breddas och handlar idag inte bara om konvertering av gamla filmer/bilder utan vi säljer idag allt som en normal fotobutik gör. Dock står vårt nya ben för en försvinnande liten del av omsättningen (ungefär 1%), men det är en starkt uppåtgående trend så 2011 kan bli riktigt intressant.

TV-Reklam
Årets största flopp. Kostade oss nästan 200 000kr och gav i princip ingenting. Är dock ingenting vi ångrar. Kommer dock dröja länge innan vi testar TV reklam igen. Det stora felet som vi gjorde var att inte kunna lägga tillräckligt med pengar. Hade vi kunnat köra under en längre tidsperiod så hade det kanske fungerat.

Men kommer dröja lääänge innan jag tänker testa om jag har rätt 🙂

Nya butiker
Under året har vi öppnat 2 helt nya butiker (Norrköping och Stockholm – Södermalm) och bytt läge på en butik (Malmö)

Malmö (Öppnade 8 mars): Från att tidigare ha suttit i en kontorslokal ute i Arlöv med endast öppet på onsdagar är lyftet stort. Nu har vi heltidsöppet och sitter i centrala butikslokaler inne i Malmö)

Norrköping (Öppnade 19 augusti): Är ett experiment där vi testar en butik med begränsade öppettider och sämre butiksläge. Har gått ungefär som väntat. Butiken går med vinst. Dock är omsättningen/vinsten ingenting att imponeras av. I fortsättningen kommer vi hålla oss till butiker som har normala öppettider och bra lägen. Vi tror mer på fullservice butiker och letar efter nytt butiksläge i Norrköping. Kommer dock behålla nuvarande butik tills något intressant dyker upp i Norrköping. Vi tror stenhårt på regionen

Södermalm (öppnade 20 september): Har blivit en enorm succé och är redan en av våra viktigaste butiker.

Hitta bra personal
Vi har gått på en hel del minor gällande rekrytering av personal under 2010. Det som vi framförallt har lärt oss är att om någonting inte känns bra efter första dagarna så brukar det bara gå utför. Detta är något som vi måste bli bättre på. Att ha ett mer seriöst förhållningssätt vid rekryteringar. Det har försvunnit stora summor pengar på att vi har blivit tvungen att göra om hela rekryteringsprocessen ett flertal gånger för vissa tjänster.
Som synes har 2010 varit ett händelserikt år. Återkommer snart med en ny bloggpost gällande målen för 2011.

Mål 2010 – Uppföljning

onsdag, december 22nd, 2010

Nu börjar året gå mot sitt slut och jag känner mig ganska nöjd över hur mitt företag utvecklades. Skrev i slutet på föregående år hur mina planer för 2010 såg ut

Utfall av mål för 2010
Öppna butik i Oslo (Ej avklarat)
Kommentar: Planer som legat och gnagt i flera år. Blev dock ingenting under 2010 heller, efter en hel del planerande så kände vi att vi inte är klar med Sverige och att en expansion till Oslo skulle medföra mycket kostnader jämfört med vad samma pengar kan göra på den Svenska marknaden.

Fokusera på utveckling och släppa den dagliga driften (Avklarat)
Kommentar: Här gick allt som beräknat. Perioden Januari-Oktober har jag till 90% arbetat med att utveckla företaget. Har varit väldigt givande och har gjort att jag har hunnit arbetat med ett flertal idéer och projekt som jag aldrig någonsin trodde jag skulle hinna. Perioden November-December har jag dock fallit tillbaka i gamla mönster och spenderat i produktionen. Det var dock väntat med tanke på att vi mer än fördubblar vår omsättning under den perioden.

Delta på kurser och seminarier (Ej avklarat)
Kommentar: Denna punkt är ett svart hål. Hade mycket planer innan året började men av olika anledningar så fick hände inget.

Öka omsättningen till över 10 miljoner (AVKLARAT!)
Kommentar: Resan blev väldigt skakig mot målet. Vi tog i början av januari ett beslut att lägga ner våra varuhusevent (Stod under korta perioder på varuhus i olika städer med intensiv marknadsföring) anledningen till att vi slutade var att vi mot slutet upplevde väldigt ojämn orderingång i olika städer och att det det kostade väldiga summor att hålla eventen igång. Under 2009 så stod eventen för närmare 25% av vår omsättning så det var ett rejält tapp.

Som siffrorna ser ut nu så landar vår omsättning på ungefär 10,3 miljoner (exkl. moms) sammantaget för både min Enskilda firma och mitt Aktiebolag. Vilket jag får se som riktigt bra. I fjol var omsättningen 7 miljoner.

Personliga mål (Nja)
Kommentar: Varit ledig ungefär 10 dagar i år. Årets övriga dagar har spenderats på att jobba. Älskar dock det jag håller på med så det är egentligen bara positivt.

Har delat upp detta inlägg i 3 delar. Detta är del 1, del 2 kommer handla om vad som hände 2010 som inte fanns med i mina planer. Del 3 handlar om mina mål inför 2011

5 år som egenföretagare på heltid

onsdag, december 22nd, 2010

Idag är det 5 år sedan som jag sa upp mig från mitt gamla jobb och blev egenföretagare på heltid.

Varit otroligt mycket jobb men samtidigt fantastiskt roligt.

Återkommer snart med en bloggpost om vad som hände i mitt företagande under 2010

Julrush…

torsdag, december 2nd, 2010

Min blogg ser som vanligt ut som en öken men det händer desto mer inom företagandet.
Omsättningsutveckling (ex moms)
2008 November: 0,45 miljoner
2009 November: 1 miljon
2010 November: 1,7 miljoner

Vi får jobba stenhårt justnu men vi har nog världens bästa personal så det löser sig galant 🙂