Archive for januari, 2016

Dagens lagerjobb

lördag, januari 23rd, 2016

Idag fixade vi klart de sista skrivborden så att elfirman kan sätta igång på måndag. Tyvärr har vi inte tillräckligt med material för att göra klart allt men har förberett så mycket det går.

Kommande vecka kommer bli lugn med uppdateringar, därefter sätter vi igång på allvar.
image image image image

 

Ny lager/produktionslokal

torsdag, januari 21st, 2016

Under 2015 insåg vi att vi aldrig kommer kunna sitta kvar i våra nuvarande lokaler. Det finns helt enkelt inte plats. Att hitta en passande lokal är inte det lättaste men tillslut hittade vi en lokal som faktiskt hade allt vi behövde! Bra takhöjd, inte massa pelare, bra möjligheter till godsmottagning + smart utformade kontor. Till att börja med hyr vi 2150kvm men har option på att hyra ytterligare 2700kvm vilket ger oss en enorm möjlighet att kunna växa utan lagerproblem.

Idag sitter vi på 1400kvm i en dålig planlösning (flera mindre lokaler som blivit en stor lokal) massor med pelare och låg takhöjd…

Nu har vi fått tillgång till våra nya lokaler (Allt är inte klart men till februari ska allting vara på plats utom kontorsdelen som blir klar i mitten av februari) och har börjat det långa arbetet med att få ordning på allt.

Det vi börjar med nu är att förbereda vår produktion (överföring av analog film till digitalt) Detta måste vi ha klart under fredagen då vi helt hade missat den ”lilla” detaljen att vi behövde ett bra nätverk + eldragningar för alla maskiner. Men Midroc i Gävle ställde verkligen upp och ser till så allt blir klart i tid så vår plan kan fungera.

Tidsplan i korthet:

1-4 februari
Flytta vår produktionsdel (som handlar om att digitalisera analog media) och få ordning i nya lokalen. Detta gör vi helt i egen regi med egen personal.

8-11 februari
Flytt av ramverkstaden (Där vi tillverkar måttbeställda fotoramar och passepartouter) / central bildproduktion. Här tar vi hjälp av en flytt firma att packa ner och transportera alla maskiner till vår nya adress

25-28 februari
Det största momentet som handlar om att flytta hela vårt lager. Tanken är att packa alla paket på torsdagmorgon och därefter börjar flyttfirman packa ner och transportera till nya lokalen. Därefter tar vår egen personal över och lägger upp allt i hyllor och antecknar nya lagerplatser. Går allt som beräknat ska vi kunna vara igång och skicka paket på måndagen 29 februari (Vilket bara innebär att vi har fredagen 26 februari som vår verksamhet ligger nere)

Förberedelser:
1 februari får vi leverans av våra nya lagerhyllor som vi kommer montera upp med egen personal så att dom är redo 25 februari. Pallstället levereras och monteras i leverantörens regi.

Jag ska göra ett tappert försök att göra löpande blogginlägg om hur arbetet fortskrider och uppdatera med bilder och vilka hinder som vi stöter på….

Lite bilder på det lilla som är gjort nu:
IMG_0814 IMG_0805 IMG_0817

Ritning/Skiss:
Ritning-ny-lokal

Ännu mer Norge!

tisdag, januari 19th, 2016

Efter vår flygande start i Norge med vår e-handel har vi blivit ännu mer sugen på att utforska den Norska marknaden. Därför kommer vi översätta vår Svenska verksamhet som handlar om att omvandla analog film till digitalt (exempelvis videoband och smalfilmer) till Norska. Därefter tänker vi besöka köpcentrum runtom i Norge och berätta om våra tjänster och ta emot jobb. Vår nya Norska sida kommer gå under namnet BGA Minner. Sidan är inte klar ännu men beräknas vara klar inom 1 månad.

Vi kommer marknadsföra våra tjänster i Norge genom tidningsannonser/facebook + besöka större köpcentrum där vi både informerar om vad vi gör och tar emot jobb för överföring. Det kommer bli jag och en jätteduktig kollega som kan flytande Norska som kommer åka iväg. Känns jätteviktigt för mig också att vara med för att lära mig mer om vad som faktiskt skiljer våra marknader åt. Planen att vara iväg på köpcentrum ett par omgångar i april-maj för att hinna utvärdera innan sommaren.

Vi kommer även hyra en mindre lokal i Oslo så att våra Norska kunder enkelt ska kunna skicka sina filmer till oss på ett enkelt sätt (Att skicka sitt paket utomlands är inte enkelt…)

Får vi en bra respons på detta så är tanken att öppna en riktig fysisk butik i Oslo. Både för konvertering av videoband & smalfilmer men också som ett utlämningsställe för vår Norska e-handel. Men det handlar mycket också om att hitta rätt butikslokal.

Designskiss
Såhär kommer designen på sidan se ut…

Mål för 2016

söndag, januari 3rd, 2016

Jag hoppas och tror att 2016 ska bli ett minst lika spännande år som 2015 blev. Mina mål som företagare 2016 är:

Omsättning – Öka med 25%
Det kommer bli tufft att öka hela företagets omsättning med minst 25% (och snudda 50 miljoner…) men jag ska göra allt jag kan för att lyckas. Har enormt med idéer för vad vi ska göra.

Det kommer inte handla om att öppna fler fysiska butiker (om inte rätt läge dyker upp då vi alltid räknar på alla fotobutiker som är tillsalu) utan mer om att jobba med det vi faktiskt har och öka på alla butiker. Sen ska givetvis e-handeln stå för en stor del av vår tänka tillväxt.

Norge – Testa nya vägar
Vår lyckade ehandelssatsning i Norge har gett mersmak. Planen för 2016 är att testa marknaden med överföring av film genom att besöka köpcentrum i olika Norska städer och se vilket intresse som finns. Slår det väl ut är det naturliga steget en fysisk butik i Oslo där vi både kan hjälpa till med filmöverföring men såklart också sälja fotoramar och vara ett utlämningsställe för vår Norska e-handel.

E-handel – Öka med 75%!
Hittills i år håller målet och vi ligger 85% på vår ehandel. Men 3 dagar är en ganska kort period av ett år 🙂 Det som gör att jag tror att vi kan klara målet är att vi har vårt Norska ben som kommer bidra mycket mer under 2016.

E-handel – Öppna i Finland
Går allt som planerat ska vi även öppna vår e-butik på Finska under 2016. Det känns som en större utmaning än Norge p.g.a språket. I Norge kunde jag sköta mycket av jobbet själv med att få allt på plats. Det kommer jag verkligen inte kunna göra i Finland. Smygpremiär kan ske redan under våren. Riktigt på gång hoppas vi kunna vara under hösten.

Bygga en egen ehandelsplattform
Jag är otroligt less på vår nuvarande leverantör. Jag har massor med funktioner jag vill ha gjorda och givetvis betala för. Att då vänta 4-8 månader på att få saker är inte kul. Jag vill att saker helst ska ske igår. Därför håller vi på och tittar på att ev. på sikt bygga någonting helt eget där vi har en konsult som gör jobbet (och där vi också har möjlighet att enkelt ta in flera…)

Detta innebär inte att jag är missnöjd med nuvarande leverantör utan jag förstår deras perspektiv också. Men för mig som vill framåt är det inte roligt… Vi räknar med att ha ett embryo igång under våren 2016 till ett av våra mindre projekt som handlar om att beställa personliga studentskyltar och tillbehör.

Vad hände 2015?

söndag, januari 3rd, 2016

Föregående år var ett väldigt händelserikt år för både mig privat (Då jag fick barn nr 2, en liten dotter som heter Ebbba!) och yrkesmässigt.

Totalt ökade vår omsättning med närmare 30% under 2015 (Har inte exakta siffror för december) och vi har även gjort en lyckad expansion till Norge i vår e-handel.

Några viktiga punkter:

Fysiska butiker:
Här har vi under året jobbat mycket med att renovera och få så mycket exponeringsyta och innehåll som det bara går. Har helt enkelt handla om att göra butikerna så bra som det bara går. Kostat mycket tid (Då vi gör nästan allting själv) och pengar. Men nu är det gjort och jag är jättenöjd!

E-handel:
Vår e-handel på BGA Fotobutik har haft en grym tillväxt som på helåret landade på +75%. Det är något som jag är riktigt stolt och glad över. Att öppna i Norge (som vi gjorde 1 november) har också gått riktigt bra och är redan ett viktigt ben för oss.

Ökningen har dock gjort att vi har blivit extremt trångbodda vilket gör att vi idag har inköpsstopp för nya produkter… Under 2016 kommer vi dock flytta till nya stora lokaler vilket jag tror kommer bli ett enormt lyft.

Utbildning / Event:
Under 2015 var jag iväg på ett gäng e-handelskonferenser vilket var grymt roligt och givande. Favoriterna under året var Emeet och NES, två helt olika typer av arrangemang där allt runtomkring med att träffa alla duktiga ehandlare är det absolut roligaste.

Under 2015 har jag verkligen upplevt att vi har en helt fantastisk personal som verkligen gör allt för att vi ska lyckas. Det gör att allting blir så mycket roligare och enklare på alla plan…

Deltar även i ett program som ALMI anordnar som heter ”Tillväxtrådgivning Etablerade Företag” vilket har gett lite nya inblickar som absolut kan hjälpa mig att driva mitt företagande framåt.