Archive for juli, 2009

Bilder av hög kvalitet

onsdag, juli 29th, 2009

Jag har insett att det är meningslöst att försöka producera egna produktbilder. Det tar för mycket tid och när det dessutom finns människor som gör det bättre än vad jag själv kan göra finns det inte mycket att tveka om.

Jag har tidigare använt www.istockphoto.com för att hitta de bilder jag behöver. Problemet är dock att de bilder som de erbjuder oftast inte lämpar sig för tryck i storformat. Hittade dock www.shutterstock.com där nästan alla bilder finns i rejäla 7000*5000 pixlar vilket borde fungera bra oavsett vad som ska göras. Nackdelen är priset som är betydligt högre och ligger på ca 100kr per bild. Men det är fullt acceptabelt för mig med tanke på att jag i snitt per år kanske använder 10 nya bilder.

Nattuggla

söndag, juli 26th, 2009

Jag påminns ständigt om att jag egentligen jobbar bäst på nätterna…

Har suttit halva dagen och funderat på ny struktur på www.bgavideo.com jag tycker idag att vår sida är för teknisktinriktad och tyvärr inte tillräckligt inriktad på VAD kunden får när dom anlitar oss.

Under hela dagen lyckades jag inte komma på en vettig tanke hur jag vill strukturera. Så jag tänkte jag skulle försöka sova tidigt ikväll så jag kunde vara på kontoret i vettig tid imorgon.

Det slutade dock med att jag satt mig en snabbis vid datorn hemma för att kolla mailen vilket slutade med att jag nu fick världens idé om hur jag ska bygga vår struktur.

Sitter just nu med baksidan av ett kuvert och en penna och försöker få ner mina idéer på papper innan morgonen kommer och man förlorar all inspiration 🙂

Google Apps

tisdag, juli 21st, 2009

Har under de senaste månaderna bestämt mig för att tag tag i små problem som skapar problem för oss på sikt.
Nu har turen kommit till vår mail

Vi har behov av att komma åt vår mail från flera olika datorer och jag personligen gillar att jobba via Outlook och inte via något jobbigt webbgränssnitt. Har därför haft en Hosted Exchange lösning från Midpoint. Vi var väldigt nöjd med lösningen förrutom på två punkter.

1. Priset – Att betala 149kr per månad och användare för 2gb utrymme. Vi har därför delat upp vår mail lösning och haft vissa interna mailadresser på en annan domän där vi kört en enkel webbmails lösning och de mail adresser som vi använder ut till kund har gått via bgavideo.com och Midpoint. Det har dock skapat onödigt krångel när våra mail adresser har legat på olika domäner och olika gränssnitt.

Här erbjuder Google Apps ett betydligt bättre alternativ med ett lagringsutrymme på 25gb och ett pris på 325kr per år och användare. Här kan du även välja mellan ett smidigt webbgränssnitt (gmail) eller köra via Outlook och IMAP som vi gjort tidigare

2. Spam – Vi har fått löjliga mängder spam (uppåt 1000mail per dag) och av dessa så har en lite för stor del letat sig till min inkorg och inte till skräppost mappen.

Här är det ännu för tidigt att utala sig men jag tycker iallafall att vi ser en markant skillnad när vi använder Google apps. Hoppas det håller i sig.

Vi har nu kört Google Apps ett par dagar och hittils är jag och alla andra väldigt nöjd med hur det fungerar

Bilder från inflyttningen på Valhallavägen

tisdag, juli 21st, 2009

Är nu tillbaka i Gävle efter en minst sagt intensiv vecka. Här kommer lite bilder från när vi flyttade in:

omoblerat11

omoblerat21

Att skruva bord 3 på natten är alltid roligt...

Att skruva bord 3 på natten är alltid roligt

Ingången till butiken...

Ingången till butiken...

Skyltfönster ut mot gatan. Blir jobbigt när det ska städas :)

Skyltfönster ut mot gatan. Blir jobbigt när det ska städas 🙂

Vår kundmottagning. Alltför spartanskt möblerat justnu men det ska åtgärdas på fredag när jag beger mig ner till Stockholm igen

Vår kundmottagning. Alltför spartanskt möblerat justnu men det ska åtgärdas på fredag när jag beger mig ner till Stockholm igen

Vår produktionsdel när allt var färdigt. Blev riktigt nöjd hur vi fick till allting

Vår produktionsdel när allt var färdigt. Blev riktigt nöjd hur vi fick till allting

Nu återstår bara jobbet att fixa skyltningen och även skyltarna på fasaden. Varit en jäkligt rolig vecka, är kul att börja med en helt tom lokal och försöka tänka hur man ska utforma allt för att det ska fungera.

Att välja riktning

måndag, juli 20th, 2009

Förra sommaren satt jag och gjorde upp planer för hur vi skulle arbeta under hösten 2008 och 2009. Min plan var då att fokusera mer på BGA Kopieringstjänst det har dock inte hänt utan vi står kvar och stampar på samma låga nivå som för ett år sedan där vi tar de ströjobb som dyker upp. Vi får en heldel förfrågningar som vi måste tacka nej till eftersom vi har för låg kapacitet och för mycket manuella rutiner vilket ger oss för hög prisbild.

Nu sitter jag igen och planerar vilken riktning vi ska ta i höst.
Det jag står och väljer mellan är:
1. Expansion mot Norge
Köra vidare med vårt koncept i Sverige och samtidigt börja bearbeta den Norska marknaden. Vi har redan idag en del Norska kunder och vi har egentligen det mesta färdigt för att börja jobb mot Norge. Problemet som jag ser här är att det blir svårt att hålla fokusen mot två marknader samtidigt. Fördelen är en helt ny marknad vilket är en utmaning där jag ser en hög potential.

2. DVD-Kopiering och kringtjänster till BGA Videoproduktion
Här handlar det om att göra de investeringar som behövs för att kunna göra en satsning på BGA Kopieringstjänst. Kan ses som ganska vanskligt med tanke på nuvarande konjunktur att försöka slå sig in på ett helt nytt område där vi varken har rutin eller kontaktnät. Samtidigt skulle vi ha en stor fokus på vår Svenska marknad i BGA Videoproduktion och testa några intressanta kringtjänster som jag vet att våra kunder efterfrågar.

Kommer bli många sömnlösa nätter innan jag kan bestämma mig vilket håll jag vill gå åt. Helst skulle jag göra båda samtidigt eftersom jag tror starkt på båda områdena och att det vore jäkligt roligt 🙂 Har dock lärt mig med åren att det är bättre att skynda långsamt och inse att man inte hinner med allt samtidigt och att planer ofta ändras…

Bilder på vår nya butik – Valhallavägen 36, Stockholm

måndag, juli 13th, 2009

Här kommer lite bilder från vår nya butik i Stockholm på Valhallavägen 36. Lokalen är på totalt 110kvm vilket ger oss rejäla utrymmen att jobba på. Vi har inte hunnit fått upp vår reklam ännu så detta är hur det ser ut innan vi börjar inreda.

Bild på vår lokal från utsidan, alla vita ytor på väggen kan vi använda till reklam

Bild på vår lokal från utsidan, alla vita ytor på väggen kan vi använda till reklam

Bild av butiksdelen.

Bild av butiksdelen.

Planer vecka 29

söndag, juli 12th, 2009

Kommande vecka blir riktigt intensiv med mycket resande. Det som ska göras är att ordningsställa vår nya butik i Stockholm och även besöka vår Göteborgsbutik för lite internutbildning.
Måndag:
Ner till Stockholm och skriva papper på vår nya butik och då även påbörja inredningsarbetet och flytta in möbler. Måste då även fundera ut exakt hur vi ska utforma allting för en optimal produktion. Har några idéer hur jag nog vill ha det, brukar dock aldrig bli riktigt som man har tänkt. Därefter upp till Gävle på kvällen för att packa om bilen
Tisdag-Torsdag:
Besöker vår Göteborgsbutik och gå igenom lite nyheter och passar även på att titta hur det fungerar i vår butik. Åker tillbaka till Gävle på torsdagskväll.
Fredag-Måndag:
Besök på IKEA och därefter ner till Stockholm för att göra klart flytten så att vi är redo att öppna vår butik på Östermalm måndag 20 Juli. Kommer bli några intensiva dagar men tror min planering kommer hålla.

Tror jag iallafall kommer få tiden att gå 🙂

Lösning på våra Telefonproblem

söndag, juli 12th, 2009

Vi uppmuntrar våra kunder att ringa till oss genom att ha generösa öppettider på vår kundtjänst (9.00 – 21.00 alla dagar) eftersom vi tycker det är betydligt enklare och ger en bättre kontakt när kunden kan ringa till oss.

Tidigare har vi löst det genom att ha ett 020 nummer kopplat till en mobiltelefon och därefter vidarekopplat vid upptaget till nästa mobiltelefon osv. Det fungerade bra fram till för ungefär ett år sedan när det ringdes mellan 10-20 samtal per dag.

Under det senaste året har det dock inte alls fungerat på ett bra sätt med kunder som blir bortplockade eller inte kommer fram eftersom alla våra telefoner har varit upptagna. Dessutom har våra telefonräkningar sprungit iväg med alla överkopplingar och vårt telefonsystem har varit som en djungel med olika telefoner som kopplar vidare i en salig blandning

Har länge sneglat mot IP telefoni som en möjlig lösning på våra problem. Men har dock känt mig en aning tveksam efter mina erfarenheter för ett par år sedan när tekniken inte var mogen vilket gjorde att telefonitjänsterna fungerade betydligt sämre och ibland inte alls.

För ett par veckor sedan började jag ta in offerter och ta en noggrannare titt på olika leverantörers erbjudande och fastnade för Cellip

Efter lite uppstartsproblem och säljare som lovade för mycket är vi nu igång och är hittills väldigt nöjda med de möjligheter och flexibilitet som erbjuds. Vid hög belastning kan vi nu låta alla våra butiker hjälpa till i kundtjänst och på så sätt minska belastningen och öka servicenivån.

Som vi har lagt upp vårt system nu placeras alla inkommande samtal i telefonkö och vi kan vara upptill 4 personer som samtidigt betar av vår kö. Det gör att vi kan hålla våra kötider till ett minimum. En normal dag har vi i snitt 50-100 inkommande samtal.

Dessutom erbjuds en bra statistiktjänst så vi kan se hur länge våra kunder har suttit i kö och på vilka tider som det är mest samtal. Vilket är otroligt viktigt för att på sikt ha en bra bemanning.

Ett till stort plus är att vi nu enkelt kan koppla de som ringer till rätt person vilket tidigare var omöjligt för oss

Byte av Webbhotell

lördag, juli 11th, 2009

Har haft samma webbhotell till BGA Videoproduktion sedan 2003. När jag då valde webbhotell var en av de viktigaste faktorerna priset. Är inte alltför missnöjd med vårt gamla webbhotell med tanke på vad jag betalade men det har inte varit helt perfekt.

Korta avbrott har skett lite för ofta men det har även inträffat att vår hemsida inte har kunnat nås på flera timmar och det är inte särskilt lyckat… Dessutom har vår blogg varit orimligt lite väl seg.

Igårkväll hamnade jag på Bineros blogg och gillade verkligen deras stil och öppna attityd så det fick mig att äntligen göra slag i saken och byta webbhotell. Så det är nu gjort och ompekningen av domänen pågår justnu. Att Binero dessutom har en kampanj justnu där de erbjuder 77% rabatt gjorde ju inte valet svårare 🙂

Det har gått väldigt smidigt och inte alls tagit så mycket tid som jag befarade. Hade lite bekymmer med att jag har varit inkonsekvent när det gäller att skriva länkar och bildnamn med stora eller små bokstäver. Det gick bra på mitt gamla hotell men när jag bytte till Binero och Linux så fungerande det givetvis inte. Men det är ju småsaker och tog inte många minuter att åtgärda.

Ska studera i höst

torsdag, juli 9th, 2009

Har de senaste åren ägnat nästan hela min vakna tid till att driva och utveckla mitt företag. Är dock lätt att man går i gamla hjulspår utan att utvecklas och ta in nya idéer. Därför har jag bestämt mig för att börja studera på distans, kom dock på idén alldelles nyligen så utbudet var tämligen begränsat inför hösten men jag hittade iallafall en liten kurs som jag ska läsa
Företagsekonomi (A), Organisation och ledarskap 7.5hp – Distans från Mittuniversitet
Tanken är att plugga några enstaka poäng på distans inom relaterade områden som kan vara bra för mitt framtida företagande….